青少年抑鬱症 上載日期: 2010-03-28

嘉賓 趙少寧醫生 (精神科專科學院發言人)
主持 心明

「個仔呢排成日都話失眠,我以為佢讀書壓力大……」 「我朋友這陣子經常都唔出聲,又不出來打波,以為佢扮有性格,玩「潛水」喎﹗」 「阿女又話冇胃口,我冇特別問佢呀,以為佢學人減肥……」 「我有個學生這陣子常說有身體不適,但又說不出原因,但已缺課很多次,我真的有些擔心……」 「佢唔開心,我估佢只是青年人鬧鬧情緒……」 「我覺得自己突然好冇自信,返到學校又覺得同學睇我唔起……我上網睇資料,唔通我患上了抑鬱症?」 你身邊的青少年有這種情況嗎?是不是患上了青少年抑鬱症呢?在本集的節目,我們邀請了趙少寧醫生為解答大家心中的疑慮。
Like 1917 Share 資料下載
 
全部收看(聲頻)

聲頻 第1節

聲頻 第2節

聲頻 第3節
 

  相關節目
當醫生患上抑鬱症
如何與患有抑鬱症的家人溝通
運動有助改善情緒
末代會考 (醫生分享篇)
末代會考 (學生分享篇)
 
 
All contents © copyright 1999-2012 Tung Wah Group of Hospitals, Inc. All rights reserved
Our website requires Flash Player, Please click here to download Flash Player.